Ostatnia aktualizacja: 13 marca 2023
Polski sektor rolno-spożywczy przechodzi gwałtowną transformację. Kryzys wywołany epidemią przyspieszył wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze dystrybucji żywności i zmienił zwyczaje zakupowe. Ograniczona dostępność siły roboczej przyspieszyła robotyzację w niektórych działach rolnictwa. Polskie podmioty z branży agri-food od dawna uważnie obserwują globalne trendy, ale coraz częściej tworzą też własne innowacje dostosowane do lokalnych uwarunkowań.
Celem spotkania jest zaprezentowanie programów wspierających innowacyjne rozwiązania w sektorze, w którym konsumenci deklarują przywiązanie do tradycji, a jednocześnie oczekują bezpieczeństwa, odpowiedzialnych i zrównoważonych praktyk oraz wygody i funkcjonalności produktów i usług. Te pozornie sprzeczne oczekiwania dają się pogodzić dzięki nowatorskim pomysłom z zakresu m.in.: rolnictwa precyzyjnego, wysokoefektywnego przetwórstwa realizującego zasady gospodarki okrężnej, różnicowania źródeł białka, digitalizacji łańcucha dostaw i nowych koncepcji opakowań, czy też monitoringu i zmiany zachowań konsumenckich ograniczających marnotrawstwo żywności.
W trakcie wydarzenia przybliżymy rozwiązania wspierane przez programy dla innowatorów, startupów, technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i menedżerów innowacji. Pokażemy kluczowe wnioski z ekspertyz opracowanych przez EIT Food dla branży rolno-spożywczej. Omówimy przykłady wsparcia i komercjalizacji innowacji oraz przedstawimy programy pogłębiające specjalistyczną wiedzę i kompetencje w zakresie tworzenia nowych produktów. Eksperci EIT opowiedzą o doświadczeniach z wdrażania nowoczesnych praktyk agrotechnicznych wśród młodych rolników, a polskie startupy współpracujące z EIT o wprowadzaniu swoich rozwiązań na rynek np. o rozwoju cyfrowej platformy wspierającej zrównoważoną uprawę.
Rejestracja poprzez zgłoszenie na adres email do dnia 4 kwietnia: marta.krutel@ncbr.gov.pl
marta.krutel@ncbr.gov.pl